Omgangsvormen en beleid

Wat zijn ongewenste omgansvormen en hoe ga je hier als organisatie mee om?

Pesten

Discriminatie

Agressie en geweld

(Seksuele) intimidatie

Werkdruk

Ongewenste omgangsvormen zijn gedragingen die worden verricht door een groep of persoon, gericht tegen een persoon die dit als bedreigend, vernederend of intimiderend kan ervaren. Dit wordt ook wel grensoverschrijdend gedrag genoemd.

Er is sprake van grensoverschrijdend gedrag, wanneer er over iemand zijn grenzen wordt gegaan en diegene er last van heeft op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Het gedrag waar iemand last van heeft kan opzettelijk, maar ook onopzettelijk zijn. Meestal is dit gedrag niet kwetsend bedoeld en beseft de dader niet dat anderen er last van hebben. Degene die ermee wordt geconfronteerd kan het toch als ongewenst en onaangenaam ervaren.  Iets valt onder grensoverschrijdend gedrag wanneer het gaat om handelingen die niet geaccepteerd worden door de betrokken persoon.

Wat te doen bij ongewenste omgangsvormen?

Wordt u geconfronteerd met ongewenste omgangsvormen op uw werk? Spreek dit dan uit. Uw leidinggevende/ manager kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en bestrijden van ongewenste omgangsvormen. U kunt een melding/ klacht bij hem/haar  indienen. Vindt u  dat niet prettig, dan zijn er andere mogelijkheden om uw klacht te melden. Elke werkgever heeft een in- of extern vertrouwenspersoon, bij wie u ongewenste omgangsvormen kunt melden. Ook hebben bedrijven/ organisaties  veelal een klachtencommissie waar u terecht kunt.

PSA beleid

Als werkomstandigheden, zoals psychische druk en de omgang met anderen, niet goed zijn, kan er werkstress ontstaan. Ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd. De Arbowet verplicht werkgevers om beleid vast te stellen om PSA tegen te gaan. Doet u dat niet, dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie maatregelen nemen. Uiteindelijk kunt u hoge boetes krijgen.

Beleid tegen PSA ontwikkelt u op basis van de Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E). Daarin beschrijft u in welke situaties uw werknemers last kunnen krijgen van PSA. Vervolgens achterhaalt u oorzaken en treft u aan de hand van een plan van aanpak treffende maatregelen en evalueert of deze het gewenste effect hebben.

Voorbeelden van maatregelen tegen PSA:

  • een extern vertrouwenspersoon
  • uw werknemers voorlichten over PSA,
  • verdiepende onderzoeken naar werkdruk laten uitvoeren,
  • een gedragscode en een klachtenprocedure opstellen,
  • voorkomen dat de werkdruk te hoog wordt.

Wij kunnen u helpen met het opstellen van PSA beleid, maar gaan daarin nog een stap verder, omdat we van mening zijn dat dit slechts een begin is. Een goed PSA beleid dient regelmatig de aandacht te krijgen, niet alleen van leidinggevenden maar ook onder collega’s. Door het thema ongewenst gedrag en integriteit actief te bespreken en ‘levend’ te houden, problemen vroeg te signaleren en werknemers voor te lichten, kan de vertrouwenspersoon ook preventief van waarde zijn.