Vertrouwenspersoon inhuren

Waarom is een vertrouwenspersoon inhuren voor jouw organisatie van belang?

Door de wetswijziging wordt het voor alle bedrijven, organisaties en verenigingen in Nederland verplicht om hun werknemers toegang te geven tot een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon is een toegevoegde waarde voor alle bedrijven, organisaties en verenigingen. Onderzoek toont namelijk aan dat 20% van de Nederlandse werknemers weleens te maken heeft met ongewenst gedrag. Dit kan leiden tot wel 7 dagen extra verzuimdagen in het jaar van de werknemers, wat een grote kostenpost is voor de werkgever. Bijna 40% van deze werknemers heeft geen toegang tot een vertrouwenspersoon. 

Is uw bedrijf/ organisatie op zoek naar manieren om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren  voor de werknemers. Overweeg dan om een extern vertrouwenspersoon aan te stellen van Gouweleeuw vertrouwenspersonen. Onze gecertificeerde LVV- register vertrouwenspersonen zijn speciaal opgeleid om te ondersteunen bij alle vormen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsproblemen op de werkvloer.

 

Werkgever

Advies uit signaleringen

Signaleren knelpunten

Preventieve voorlichting

Wat de vertrouwenspersoon voor de werkgever kan betekenen, is het signaleren van knelpunten in het beleid en het geven van adviezen. Ook geven ze gevraagd of ongevraagd advies aan de werkgever over ongewenste omgangsvormen en integriteit wanneer dit gesignaleerd is in de organisatie.

Er kan preventief voorlichting gegeven worden over onderwerpen die op dat moment nodig zijn in een organisatie. Ook het informeren van werknemers over de rol van de vertrouwenspersoon en bereikbaarheid. Elk jaar ontvangt de werkgever een jaarverslag met de anonieme meldingen. Hierbij volgt een adviesgesprek hoe de organisatie dit verder zou kunnen oppakken voor in de toekomst.

De taken van een vertrouwenspersoon zijn heel divers:

  • Het opvangen, begeleiden en adviseren van werknemers die zich melden bij de vertrouwenspersoon.
  • Wanneer nodig kan de vertrouwenspersoon de werknemer doorverwijzen naar professionele hulpverleners
  • De vertrouwenspersoon dient als onafhankelijk aanspreekpunt, waar je vertrouwelijk, veilig en anoniem terecht kan om situaties te bespreken.
  • Er wordt geluisterd en gaat samen met de werknemer een mogelijke oplossing/ route bespreken. De melder heeft altijd de regie in eigen hand.

Wetswijziging

Vanaf januari 2024 is er een nieuw wet van kracht, waardoor werkgevers verplicht zijn om een vertrouwenspersoon aan te stellen bij tien of meer werknemers in een organisatie. Werkgevers, klein of groot, zijn namelijk vanuit de Arbowet wettelijk verplicht een veilige werkomgeving te bieden aan werknemers. Zo moet u aandacht schenken aan psychosociale arbeidsbelasting, ook wel PSA beleid genoemd. Voor u als ondernemer is dit niet een van uw kernactiviteiten en krijgt dit vaak niet de aandacht. Maar toch is het van belang om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. U wilt tenslotte een goede werkgever zijn voor uw medewerkers. Daarnaast wilt u het ziekteverzuim zo laag mogelijk houden, maar ook om claims of juridische problemen te voorkomen.

Graag kijkt Gouweleeuw vertrouwenspersonen met u  mee om dit voor u te organiseren  en te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en aan te sluiten bij de organisatieregels en- gebruiken. Vanzelfsprekend kijken wij ook met u hoe het budget eruit kan zien en hoe we hier een passend tariefvoorstel kunnen doen.

Wij zijn aangesloten bij