Werkwijze
Hoe gaan wij met jou als werknemer aan de slag?
Als u als werknemer contact opneemt met Gouweleeuw vertrouwenspersoon, dan kan dat om twee verschillende redenen. Dan is er sprake van ongewenste omgangsvormen of een integriteitskwestie die u graag anoniem wilt melden.
Anoniem melden
Verhelpen ongewenst gedrag
Ongewenste omgangsvormen
Ongewenste omgangsvormen kunnen te maken hebben met de omgang met collega’s, de communicatie binnen het bedrijf of de wijze van leidinggeven. Zaken waardoor je je niet veilig voelt op je werk. Het kan dan gaan om pesten, intimidatie, seksuele intimidatie, agressie en geweld of discriminatie. Jij bepaalt wat kwetsend is voor jou en wie over je grens is gegaan. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek.
Stappenplan ongewenste omgangsvormen
Werknemers kunnen bij ongewenste omgangsvormen een melding maken. Dit zal volgens de werkwijze van Gouweleeuw vertrouwenspersonen verlopen. Je kan ook de gesprekken gebruiken om alleen je hart te luchten.
1
Luisterend oor
In ons eerste contact bespreken we het probleem kort en maken een nieuwe afspraak wanneer dit nodig is.
2
Verkenningsfase
Tijdens het vervolggesprek zal de vertrouwenspersoon samen met u kijken naar wat we kunnen betekenen om het probleem op te pakken en samen met de juiste route te bepalen, waarbij u zich prettig voelt en de regie behoudt.
3
Passende keuze
Samen brengen we de voor- en nadelen van oplossingen in kaart. Je wordt geholpen een eigen passende keuze te maken. De vertrouwenspersoon begeleidt je bij dit hele proces.
Integriteit

Wanneer je onze vertrouwenspersonen voor integriteitskwesties nodig hebt, bieden we hulp bij het melden van vermoedens van misstanden binnen de organisatie of het bedrijf waar je werkzaam bent. Het betreft dan zaken die schade, diefstal, fraude, machtsmisbruik, schenden van de regels of niet-integer gedrag.

Stappenplan vertellen = sparren
Wij Gouweleeuw vertrouwenspersonen werken volgens werkwijze vertellen=sparren. Bij deze werkwijze kun je vertrouwelijk melden: je naam is dan alleen bekend bij de vertrouwenspersoon.
1
Luisterend oor
In ons eerste contact bespreken we de integriteitskwestie kort en maken een nieuwe afspraak wanneer dit nodig is.
2
Verkenningsfase
Je gaat sparren met de vertrouwenspersoon: je vertelt je verhaal en je gevoelens hierbij. Je bespreekt met de vertrouwenspersoon of je wilt gaan melden.
3
Melding doen
De vertrouwenspersoon en melder bekijken samen wat de beste aanpak is bij de melding. De vertrouwenspersoon zal je tijdens het hele proces begeleiden. Wanneer je te goede trouw een melding doet ben je als melder beschermd.
Verwijzen
De vertrouwenspersoon is er in principe niet voor privéproblemen, arbeidsconflicten, werkdruk en reorganisaties, maar biedt je wel alle ruimte voor je verhaal en emoties. Als je specifieke hulp nodig hebt kan de vertrouwenspersoon je doorverwijzen.